Motovun 2 livecam

Pogled web kamere na povijesna vrata

 

Motovun je najbolje sačuvana srednjevjekovna istarska utvrda , smještna na vrhu brežuljka koji dominira i kontrolira dolinom rijeke Mirne.

U prapovijesnim vremenima, razna plemena gradila su svoje utvrde na mjestu današnjeg Motovuna. Ime mu je također keltskog porijekla, a nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori.

Značajniji spomenici koji su ,Crkva Blažene Djevice Marije "od Vratiju": Izgrađena 1520.godine. Ime crkve vezano je uz sliku s likom Majke Božje koja se čuva na mramornom oltaru. Prema legendi, Djevica Marija pojavila se na stablu koje je bilo upravo na mjestu gdje je danas smješten oltar.

Gradska vrata: U renesansnom stilu, krase je grbovi patricijskih obitelji. Očuvali su se do danas otvori u parapetu koj su korišteni za bacanje ulja, vrućeg katrana, kamenja i drugih materijala na neprijatelje koji su napadali grad.

Crkva Sv. Ciprijana: Nije datirana, no zasigurno je rekonstruirana 1855. godine zavjetom stanovnika Motovuna, koji je slijedio nakon epidemije kolere.

Gradska loža: Na donjem trgu nalazi se loža, izgrađena 1331. godine. Danas se trg zove po Josefu Resselu, izumitelju brodskog vijka koji je dio životnog vijeka proveo u Motovunu.

Motovun je poznat i po tome da je u njemu boravio i djelovao hrvatski književnik Vladimir Nazor, koji je mjesto radnje svog poznatog djela „Veli Jože“ smjestio u Motovun.

Motovun je i svjetski poznat po filmskom festivalu koji se održava potkraj srpnja.

 

Vezane kamere

Partneri na projektu









U suradnji sa


Booking.com


Galerija

Copyright (C) NSS_ALARM STUDIO d.o.o. sva prava pridržana