Vižinada livecam

Pogled web kamere na trg i staru cisternu s dva bunara.

 

 

Jedan od najljepših pogleda u Istri pruža se iz Vižinade. Na njenom samom ulazu, sa brežuljka Sv.Tome, prostiru se prekrasne vizure rodnih vinograda koji rastu na crvenoj i bijeloj zemlji, blagi šumoviti brežuljci puni raznovrsnih plodova, na kojima se diče Motovun, Završje te brojni kameni gradići, zelena polja prošarana cvijećem, bogata dolina rijeke Mirne te iznad svih njih široka nebeska kapa dajući promatraču osjećaj potpune slobode.

Prema zapisima današnja Vižinada je stara oko tisuću godina. Pravi uspon doživljava nakon što su je naselili stanovnici nekadašnjeg Ružara. Ružar je bio naseljen još u pretpovijesno doba. Život u Ružaru je nastavio bujati i za vrijeme starog Rima jer je ovim krajem prolazila važna rimska prometnica imena Via Flavia. Pretpostavlja se da je mjesto bilo naseljeno do početka 15.stoljeća kada se njegovi stanovnici sele u današnju Vižinadu.

O ljepoti Vižinade ponajbolje svjedoči činjenica kako je nerijetko poslužila kao kulisa poznatim svjetskim filmovima. Primjerice, tu su snimljene scene jednog od najboljih hollywoodskih ratnih filmova 70-ih: „Zlato za odvažne“ (Kelly’s Heroes) čiji je redatelj Bryan G. Huton, a nezaboravne su uloge ostvarili Clint Eastwood, Telly Savalas, Don Rickles, te posebno tada mladi Donald Sutherland.

Danas se Vižinada razvija uz pomoć prirodnih ljepota i njenih darova, te bogate povijesne i kulturne baštine, kombinirajući bogatu prošlost sa zahtjevima modernog svijeta

Vezane kamere

Partneri na projektu









U suradnji sa


  

 


Galerija

Copyright (C) NSS_ALARM STUDIO d.o.o. sva prava pridržana