Ludbreg live cam

Pogled s hotela Amalia na gradski trg

 

 

Smješten na idiličnoj podravskoj ravnici i prvim slikovitim brežuljcima kalničkog gorja, gradić Ludbreg poznat je prije svega kao važno duhovno odredište vjernika iz cijele Europe.

Jedinstveno je to hrvatsko svetište, a jedno od rijetkih u kršćanskom svijetu utemeljeno pisanim ukazom samog Svetog Oca, kao proštenište na čast Presvete Krvi Isusove, vezano uz čudesan događaj koji se zbio 1411. godine u kapelici ludbreškog vlastelinstva kada je svećenik služeći misu, posumnjao u riječi pretvorbe kruha i vina u pravo tijelo i krv Isusovu. Kratko poslije toga posvuda se raširio glas o čudesnom događaju.
 
Od toga vremena vjernici pobožno pohode ovo proštenište, posebno se okupljajući svake godine u deset dana Svete Nedjelje na doživljajima sveopćeg odmora, slavlja i obnove među ljudima.
 
Relikvija se danas čuva u prekrasnoj baroknoj pokaznici u župnoj crkvi Sv. Trojstva. Tijekom cijele godine vjernici ovdje u Svetištu pohode Zavjetnu kapelu Hrvatskog sabora sagrađenu "u čast i za veći porast slave Presvetoj Krvi Isusovoj" koja s postajama križnog puta čini jedinstvenu izložbu mozaika od murano stakla.
 
Ludbreg je i grad legendi. Od one o lijepoj djevojci Ludbergi po kojoj je gradić dobio ime, pa do najpoznatije od njih koja kazuje da je upravo Ludbreg središte svijeta - Centrum Mundi. Prema njoj sa ovog mjesta, kažu, bijahu u davna vremena opisani krugovi zemaljski i na njihovim obodima smještene sve veće europske metropole. Na suprotnoj strani kugle zemaljske nalazi se Ludbreški antipod, južnopacifički otočić Antipodes – ostatak drevne antipodravine.
 
Eto, dođete li u Ludbreg pružiti će vam se prilika da se na trenutak zaustavite u samom središtu svijeta, mjestu kojeg su ludbreržani obilježili na središnjeg gradskom trgu i kojem svake godine dodaju pločicu nekog novog grada. Tada i iz gradske fontane na opće slavlje poteče i iskričavo ludbreško vino.

  •  

Vezane kamere

Partneri na projektu









U suradnji sa



Galerija

Copyright (C) NSS_ALARM STUDIO d.o.o. sva prava pridržana