Zagreb, Katedrala livecam

Pogled web kamere na Zagrebačku katedralu koja se nalazi na Kaptolu

 
 
 
 
Katedrala je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, odnosno Velikoj Gospi, dok je sv. Stjepan, ugarski kralj, njezin drugi zaštitnik.
 
Cijeli okolni prostor omeđuju kule i bedemi, a do početka 20. stoljeća postojala je kula i zid ispred samog pročelja, tako da je bila jedan od rijetkih primjeraka potpuno opasane Prvostolnice.
 
S južne i istočne strane zida proteže se Nadbiskupski dvor,dok se brojne religijske dragocjenosti čuvaju u Riznici, gdje možete vidjeti umjetnine koje potječu od kraja 11. stoljeća pa sve do 20. stoljeća.
 
Katedrala ima i osam zvona - pet se nalazi u sjevernom, a tri u južnom zvoniku, od kojih je najveće zvono Presvetog Trojstva iz 1843. godine, teško 6,5 tona. Cijelo svetište izvana je dugačko 77 metara, široko 46 metara, a može primiti oko pet tisuća vjernika.
 
Zagrebačka biskupija osnovana je 1094. godine, a sama Katedrala građena je u etapama. Prva poznata crkva na tom mjestu završena je 1217. godine, da bi nakon tatarskog pustošenja bila izgrađena nova kapela sv. Stjepana Prvomučenika, koja je i danas ugrađena u Nadbiskupski dvor.
Nakon toga krenula je gradnja novog svetišta na temeljima predtatarske crkve, a natkriveno je tek krajem 15. stoljeća, dok je zvonik dovršen u 17. stoljeću. Početkom 16. stoljeća, zbog turske opasnosti, izgrađene su i kaptolske zidine. U 19. stoljeću Katedrali se nastojalo vratiti prvotni izgled, ali sve je bilo prekinuto snažnim potresom 1880. godine.
Kreće se s potpuno novim projektom, čiju je gradnju razradio i proveo Herman Bollé. Najveći dio svetišta 'podignut' je iznova, vanjština je postala neogotička, dok je unutrašnjost ipak očuvala dio srednjovjekovne autentičnosti. Sve je dovršeno 1902. godine. 
 

Vezane kamere

Partneri na projektu










Galerija

Copyright (C) NSS_ALARM STUDIO d.o.o. sva prava pridržana